09. ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ - ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ

Στην περιοχή του Ανήλιου υπάρχουν πολλές τοποθεσίες αλλά και τοπωνύμια. Τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα. Ανατολικά του χωριού υπάρχει η περιοχή της Παναγιάς που πήρε το όνομά της από το ναό της Παναγίας που αναφέραμε πριν. Επίσης κοντά στην Παναγιά βρίσκονται και τα Πετράλωνα που ονομάστηκαν έτσι γιατί εκεί υπάρχουν πέτρινα αλώνια. Ακόμα η Αλισίβα γιατί το νερό που βγαίνει από τις πηγές είναι γλυφό (αλισίβα), οι Ψάθες γιατί φύτρωναν πολλά ψαθιά, ο Μπούρμπουλας γιατί έβγαινε πολύ νερό μπουρμπουλίζοντας, οι Κουμαριές γιατί φύτρωναν πολλές κουμαριές (θάμνοι). Υπάρχουν στα νότια του χωριού τα Σκλαβάκια. Τέλος υπάρχει το Αντηλιακό γιατί ο ήλιος φωτίζει πρώτα αυτήν την περιοχή. Στην τοποθεσία Σκλαβάκια όπου έχουν βρεθεί οστά, όπως λένε ήταν στρατόπεδο των Τούρκων για τους σκλαβωμένους, οι οποίοι ύστερα από βασανιστήρια και πείνα πέθαιναν και τους έθαβαν ομαδικά. Άλλη εκδοχή θέλει την τοποθεσία να πήρε το όνομα Σκλαβάκια, επειδή οι κάτοικοι ήταν σκλάβοι του τούρκου Αγά. Αλλά μερικοί μην αντέχοντας την σκλαβιά έφευγαν και ζούσαν στα δάση.

Η τοποθεσία Παλιοκόνακο οφείλει την ονομασία της στο κονάκι του Τζελήλ Αγά στο οποίο είχε τις αποθήκες και συγκέντρωνε τα εισοδήματα που έπαιρνε από τους σκλαβωμένους ραγιάδες. Αυτούς που απειθαρχούσαν τους κρέμαγε στο Φουρκαριό. Το Φουρκαριό ήταν μια φούρκα(στύλος ξύλινος σε σχήμα Τ) από την οποία κρεμούσαν σκοινί με θηλειά (αγχόνη).

Υπάρχει άλλη μια τοποθεσία τα Σμουρτερά, η οποία οφείλει την ονομασία της στο Σμούρτ Αγά που κατοικούσε εκεί. Σωζονται και σήμερα ερείπια της κατοικίας του. Ο Σμουρτ Αγάς έπιασε αιχμαλώτους τον Γλατσίτη Κωνσταντή Πάππο μαζί με τη μητέρα του και τον οδηγούσε στη Στορφυλιά(κοντα στον Κάϊαφα). Στο κλειδί (τοποθεσία μεταξύ Καϊάφα - Σαμικού ) κατα την παράδοση είχε ο Κολοκοτρώνης το αρχηγείο του και απελευθέρωσε τους δύο αιχμαλώτους.

Τέλος υπάρχει η τοποθεσία Πίρνταχα που πήρε το όνομά του από τον τούρκο Πίρτ - Αγά.