ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΙ πρώτοι κάτοικοι του σημερινού οικισμού ήταν τσοπαναρέοι που θεωρούσαν το χωριό καλό χειμαδίο. Τα πρώτα σπίτια ήταν ραποκαλύβες και πατωτές και το χωριό είχε το όνομα Γλάτσα. Πότε πρωτοκατοίκηθηκε δεν είναι εξακριβωμένο. Φήμες αναφέρουν ότι κατοικήθηκε πρίν από το 1700 μ.Χ. Μ ε το πέρασμα του χρόνου ήρθαν και άλλοι απο τις γύρω περιοχές και κατοίκησαν όπως οι Μποφιλαίοι, ο Μαρκαντώνης, οι Ντουφαίοι, οι Ψωμαίοι,οι Κολιαδημαίοι,οι Κρανιταίοι, οι Λαμπροπουλαίοι και οι Φλεσσαίοι που πιθανόν καταγονται από την οικογένεια του Παπαφλέσσα. Το πρώτο σπίτι που χτίστηκε από πέτρες ήταν του Ηλία Μποφίλη, που ήρθε από την Γαράντζα το 1800. Πρίν κατοικήσουν στη Γλάτσα έμεναν ανατολικώτερα αύτης της τοποθεσίας που λέγεται Παλαιοχώρι και απέχει από την Γλάτσα 500 μέτρα. Επειδή όμως δεν είχαν νερό, την εγκατέλειψαν.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Όπως είπαμε στην αρχή ένας από τους πρώτους κατοίκους ήταν ο Μαρκαντώνης. Αυτός νυμφεύτηκε μια ξένη, της οποίας κανείς δεν ήξερε την καταγωγή και απέκτησε μια κόρη την Θεωνιά. Ήταν πολύ πλούσιος και το 1821-1824 πάντρεψε την κόρη του με το Θεόδωρο Κατερίνη, επίσης πλούσιο Γλατσίτη. Ο Μαρκαντώνης από τα πλούτη του δώρησε κτηματική περιουσία σε τρία βαπτιστήρια του, Γίαννη Κρανίτη, Γεώργιο Κρανίτη και Αντώνη Κρανίτη. Στον Αντώνη Κρανίτη έδωσε και αλώνια για να αλωνίζει τα σητιρά του. Έκτοτε τα αλώνια ονομάζονται Μαρκέϊκα και πάνω σε αυτά είναι χτισμένο το Δημοτικό σχολείο Ανηλίου. Από την Θεωνιά γεννήθηκε μια κόρη η Γεωργία, την οποία ερωτεύθηκε ο Φώτης Ντούφας. Ο Θεόδωρος Κατερίνης αντέδρασε για το γάμο και ο Ντούφας του έκλεψε το καλύτερο βόδι από το κοπάδι του. Αυτό έκανε τον Κατερίνη να υποκύψει και να του δώσει όχι μόνο τη Γεωργία αλλά και το βόδι και 50 τάληρα ακόμα για προίκα, σπουδαίο ποσό για την εποχή εκείνη.
Ένα προικοσύμφωνο της εποχής εκείνης μας δίνει μια καλή ιδέα για την αξία των ανωτέρω:
<< Έγώ ο Φώτης ο Καμπένης από δω τη Γλάτσα παντρεύω τη τσιούπρα μου Μαγδάλω με το βουκολιό Τασίο και του δίνω προίκα πράγματα του αρχοντικού μου. 1) Τρεις βελέτζες 2) δύο κασέλες προκοκολλημένες 3) ένα ζευγάρι τσιουράπια μισοφκιασμένα και άλλο ένα που θα τα φοράει η τσιούπρα μου όταν φκιαστούνε 4) τρεις οργιές βρακοζόνι για την πιτούρα 5) δύο τσεμπέρια που θα τα φοράει η τσιούπρα μου τη Λαμπρή 6) δύο τσαντιλόπανα για το τυρί από τις Γκιώσες 7) τρία ζευγάρια γουρουνίσια τσαρούχια 8) τέσσερες βράκες ράσινες 9) δέκα Γκίωσες και δέκα καραμάνες και 10) το χωράφι στο πλάϊ που κάνει 3 μίκιλα βρώμη. Του τα δίνω αυτά για να κάνω το γαμπρό μου αφεντονοικοκύρη. >>
Εν Γλάτσα τη 15 Τρυγητή 1807
ΦΩΤΗΣ ΚΑΜΠΕΝΗΣ
Από τη Γεωργία και το Φώτη Ντούφα γεννήθηκε ο Διονύσιος Ντούφας. Η Γεωργία έξι μήνες μετά τον τοκετό πέθανε. Από το ίδιο γένος προέρχεται και ο Δημήτρης Ντούφας που μαζί με τον Ηλία Μποφίλη ακολούθησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (1821-1825) και έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες όπου αναδείχθηκαν πρωτοπαλλήκαρα. Εκεί ο Δημήτρης Ντούφας γνώρισε την αδερφή του Κολοκοτρώνη Μάνθω και επειδή ήταν ωραίος και καλός πολεμιστής ο Κολοκοτρώνης του την έδωσε για γυναίκα του. Η Μάνθω γέννησε τον Φώτη Ντούφα ο οποίος νυμφεύτικε την εγγονή του Μαρκαντώνη.