14. ΚΑΪΑΦΑΣ

Η περιοχή του Καϊάφα και της ομωνύμου Λουτροπόλεως βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ζαχάρως. Περιλαμβάνει τη θάλασσα του Ιονίου πελάγους με την εκτεταμένη και καθαρή αμμώδη ακτή, το θαυμάσιο πευκόδασος της Στροφυλιάς, την πεδινή περιοχή με το συνεχόμενο κάμπο Ξηροχωρίου - Ζαχάρως και την οροσειρά του μυθικού όρους Λαπίθα στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται από δυτικά η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών και ανατολικά η πηγή του Γερανίου αύλακα. Οι ιαματικές πηγές έχουν την αρχή τους, στους μυθικούς χρόνους. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η λίμνη δεν υπήρχε την εποχή του ιστορικού παρά μόνο ο ποταμός Ανιγρος ο οποίος πήρε την ονομασία του από το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών. Οι πρόγονοί μας πίστευαν πως μέσα στο μεγάλο σπήλαιο προς τα δυτικά κατοικούσαν νύμφες. Η μία ήταν η Καλλιάφεια από την οποία προήλθε και η σημερινή ονομασία "Καϊάφας" η δεύτερη η Πηγαία και η τρίτη η Ιασις στην οποία απέδιδαν και την ιαματικότητα των νερών. Μερικοί αναφέρουν την ύπαρξη και μιας τέταρτης νύμφης με το όνομα Συνάλλαξις. Αλλη παράδοση όσον αφορά τη δυσοσμία των νερών αναφέρει ότι εκεί κατέφυγε να πλύνει και να καθαρίσει την πληγή του ο Κένταυρος Νέσσος που χτυπήθηκε από τα βέλη του Ηρακλή. Στον Κένταυρο αυτό ανέθεσε ο Ηρακλής να περάσει την γυναίκα του Δηάνειρα στον Αχελώο ποταμό. Στη μέση του ποταμού ο Κένταυρος θέλησε να βιάσει τη Δηάνειρα. Στις φωνές της δε ο Ηρακλής από την απέναντι όχθη, τόξευσε τον Κένταυρο και εκείνος τότε κατέφυγε στις σπηλιές να πλύνει το τραύμα του. Τα ιαματικά νερά είναι πλούσια σε υδρόθειο. Το κλίμα είναι απαλλαγμένο από ισχυρούς ανέμους, ατμοσφαιρικές μεταβολές και θερμικές διακυμάνσεις. Η θερμοκρασία παραμένει καθ' όλη τη λουτρική περίοδο από Μαΐου - Οκτωβρίου μεταξύ 20ο - 30ο C. Η λίμνη αποτελούσε σπουδαίο και πλούσιο κυνηγότοπο υδροβίων πουλιών. Με τον αστείρευτο θησαυρό του κυνηγιού και των ψαριών η λίμνη υπήρξε θαυμάσιο ιχθυοτροφείο και τόπο επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής. Το κυνήγι της μπάλιζας γινόταν συστηματικά μέσα στη λίμνη με μονόξυλα λόγω της χαμηλής πτήσεως των πουλιών αυτών.

Η περιοχή του Καϊάφα περιλαμβάνει ότι καλύτερο και ωραιότερο διαθέτει η φύση. Οι ιαματικές πηγές Λουτροθεραπείας, η λίμνη, το Πευκοδάσος της Στροφυλιάς, το ιστορικό βουνό του Λαπίθα και 4 χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς συνθέτουν ένα μοναδικό στο κόσμο οικοσύστημα απαράμιλλης ομορφιάς.

Σύμφωνα με τη παράδοση η ονομασία του Καϊάφα οφείλεται στον αρχιερέα της Ιουδαίας που καταδίκασε το Χριστό. Καθώς ο αρχιερέας ταξίδευε με πλοίο για τη Ρώμη, ξέσπασε καταιγίδα, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να βρεθεί στην κοντινή ακτή. Εκεί πήγε ο Καϊάφας να πλυθεί στα ζεστά νερά της πηγής, τα οποία αμέσως πήραν τη δυσοσμία της ψυχής του, αφού ο αρχιερέας ήταν καταραμένος ως υπαίτιος για τη Σταύρωση του Χριστού.Το οικοσύστημα του Καϊάφα συμπληρώνει η λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη περιοχή κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η λίμνη, η οποία καλύπτει σήμερα μια επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, φιλοξενεί πολλά ψάρια, χέλια, χελώνες καθώς και αποδημητικά πουλιά, που περνούν στη λίμνη το χειμώνα. Παράλληλα αποτελεί και ναυταθλητικό κέντρο πολλών υγρών σπορ όπως κωπηλασία καγιάκ και θαλάσσιου σκι. Οι διαστάσεις της (μήκος 3 χλμ, πλάτος 500 - 600 μέτρα και βάθος πάνω από 2 μέτρα) ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις ολυμπιακών προδιαγραφών για τα σπορ, τα οποία διενεργούνται χωρίς ωστόσο να θίγεται το φυσικό περιβάλλον. Μέσα στη λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγία Αικατερίνης, από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Την ειδυλλιακή εικόνα του Καϊάφα συμπληρώνει από το πανέμορφο πευκοδάσος της Στροφυλιάς, που απλώνεται στο τμήμα μεταξύ της λίμνης και της ακτής.

Λίμνη Καϊάφα - Λουτρά Υδροθεραπευτήριο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΪΑΦΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ:

32oC

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:

Θερμό - C1 - Na - K - HS - Mineral - Hypotonic, ανήκει στην κατηγορία των υδροχλωριονατριούχων πηγών

ΘΕΡΕΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ:

Χρόνιους ρευματισμούς, δερματικές παθήσεις, άσθμα, χολολιθιάσεις, άτυπες γυναικολογικές φλεγμονές, νευραλγίες, ηπατικές παθήσεις, εκζέματα, παθήσεις στομάχου, εντέρου, χοληδόχου κύστης κ.α. επισπεύδει την γρήγορη θεραπεία σε τραυματισμούς και διαστρέμματα